Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με ωτοβελονισμό

Στις μέρες μας υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων που για τα προβλήματα υγείας που τους απασχολούν, ανατρέχουν σε ιατρικές μεθόδους ολοένα πιο φυσικές που δε δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό. Σε αυτές τις μεθόδους συγκαταλέγεται και ο ωτοβελονισμός, η τοποθέτηση δηλαδή μικροσκοπικών βελονών στο αυτί του θεραπευόμενου. Ο ωτοβελονισμός είναι μια θεραπευτική μέθοδος ανώδυνη, ασφαλής, σχετικά οικονομική με ενθαρρυντικά μέχρι τώρα αποτελέσματα. Εφαρμόζεται μόνη ή σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους.

Μια ιστορική αναδρομή μας δείχνει ότι στην Κίνα εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια ενώ για την παχυσαρκία από τη δεκαετία του ’80. Αν και είναι μια νέα μέθοδος σε αυτή την εφαρμογή οι αποδέκτες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν με γρήγορους ρυθμούς. Η μεγάλη αξία του ωτοβελονισμού στην παχυσαρκία έχει να κάνει με άτομα που δυσκολεύονται να τηρήσουν τις διατροφικές τους δεσμεύσεις όταν μπαίνουν σε μία διαδικασία απώλειας βάρους και συχνά λοξοδρομούν σε τροφικές επιλογές κατώτερης διατροφικής αξίας (τροφές σκουπίδια). Ο ερεθισμός συγκεκριμένων σημείων στο πτερύγιο του αυτιού επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά του υπέρβαρου ασθενούς, ως εξής:

1.Διαμορφώνει εκ νέου την αίσθηση της πείνας και του κορεσμου

2.Παρεμβαίνει στους ψυχολογικούς και ψυχοπαθολογικούς παράγοντες της διατροφικής συμπεριφοράς, όπως:

  •  η ψυχική πείνα
  •  το ψυχολογικό αποτέλεσμα του διαιτητικού περιορισμού (άγχος, κατάθλιψη, εκνευρισμός, επιθετικότητα)
  • τη λαχτάρα για συγκεκριμένες τροφές όπως γλυκά, ζυμαρικά, ψωμί

3.Αυξάνει το μεταβολισμό που είναι συνήθως χαμηλός σε άτομα που κάνουν συχνά δίαιτες αδυνατίσματος. 

Ιστορική αναδρομή

Ο ωτοβελονισμός αναγνωρίστηκε ως θεραπεία σε καταστάσεις έξεων και εθισμού στις αρχές του 1970, όταν χρησιμοποιήθηκε για την αποτοξίνωση ασθενών από το όπιο και την κοκαΐνη στο Hong Kong. Από τότε χρησιμοποιούνται πρωτόκολλα αποτοξίνωσης με ωτοβελονισμό παγκοσμίως. Η χρήση του ωτοβελονισμού για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων προϋπήρχε εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, αλλά η συστηματική προσέγγιση αυτής της μεθόδου έγινε από το Γάλλο νευρολόγο και βελονιστή Paul Nogier στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Ο Nogier ανακάλυψε την αρχική αντιπροσώπευση του σώματος στο αυτί με την παρουσίαση του ανάποδου εμβρύου. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε στην αναγνώριση ανατομικών δομών του σώματος με τη μορφή ζωνών στο αυτί.

Πως εφαρμόζεται η μέθοδος

Ωτοδιάγνωση και ωτοανίχνευση

Για την επιτυχία της θεραπείας απαιτείται άριστη ωτοδιάγνωση και ωτοανίχνευση γιατί τα σημεία που πρέπει να ενεργοποιηθούν είναι πολύ συγκεκριμένα στο αυτί και το ένα ενεργειακό κέντρο είναι κοντά στο άλλο. Η συνεδρία του ωτοβελονισμού αφορά στην ενεργοποίηση ειδικών σημείων βελονισμού στο αυτί με βελόνες ή άλλες συσκευές. Το αυτί απαρτίζεται από ένα έλασμα από ελαστικό χόνδρο και μία λεπτή στρώση λίπους καθώς και από πλούσια εννευρωμένο συνδετικό ιστό. Τα ωτικά σημεία διανέμονται σε συγκεκριμένες θέσεις,τα οποία αντιπροσωπεύουν τα όργανα του σώματος . Η ωτοδιάγνωση αποτελείται από την επισκόπηση, την ηλεκτρική αντίσταση και την ψηλάφηση. Τα ωτικά βελονιστικά σημεία βρίσκονται στην πρόσθια και στην οπίσθια επιφάνεια του αυτιού. Όταν τα εσωτερικά όργανα ή άλλα σημεία του σώματος επηρεάζονται από παθολογίες, διαφόρων ειδών αντιδράσεις μπορούν να παρατηρηθούν στις αντίστοιχες ζώνες του αυτιού, οι οποίες γενικά μπορεί να είναι: αλλαγές στο χρώμα, αλλοιώσεις αγγειακού τύπου, εξογκώματα, εντομές κ.α.

Ωτοθεραπεία

Στην κλινική εφαρμογή ο θεραπευόμενος πρέπει να γνωρίζει ότι θα συνομιλήσει με τον ιατρό του για αρκετή ώρα σχετικά με τις διατροφικές του συνήθειες και συμπεριφορές, τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει (καλό θα ήταν να υπάρχει πρόσφατος αιματολογικός έλεγχος), για το συναισθηματικό του φορτίο και γενικά τον τρόπο ζωής που τον έχουν οδηγήσει στην παχυσαρκία. Είναι ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό που περιλαμβάνει πολλές προσωπικές πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες στην εφαρμογή της ωτοθεραπείας. Μετά από αυτό το λεπτομερές ιστορικό ο ιατρός καταλαβαίνει ποια είναι τα σημεία που πρέπει να ενεργοποιήσει μέσω των μικροσκοπικών βελονών. Τα σημεία αυτά διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Η επιτυχία της μεθόδου του ωτοβελονισμού στηρίζεται κυριώς σε αυτό το σημείο. Ακολουθεί η επισκόπηση, η ηλεκτρική ανίχνευση και η πίεση με το palpeur. Μαρκάρονται τα σημεία που επρόκειτο να ερεθιστούν με μικρά μαγνητικά σφαιρίδια, σποράκια vaccaria ή μικροσκοπικές ημιμόνιμες βελόνες που περιορίζουν την όρεξη και μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα να “ξεσπάσει” κάποιος στις λάθος τροφές.  Στη συνέχεια στα σημεία αυτά τοποθετούμε ”αυτοκολλητάκια” τα οποία είναι ανώδυνα, στο χρώμα του δέρματος και δεν γίνονται ιδιαιτέρως αισθητά. Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα για ένα μήνα, κάθε 15 ημέρες για δύο μήνες και κατόπιν μία φορά το μήνα έως ότου προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς και στη φάση της συντήρησης. Τα αποτελέσματα στην πλειονότητα των ασθενών εμφανίζονται από την πρώτη κιόλας θεραπεία, αν και η εγκατάσταση του μόνιμου αποτελέσματος καθώς η προσαρμογή και η αφομοίωση στη νέα διατροφική συμπεριφορά απαιτεί την ολοκλήρωση της θεραπείας. Μιλώντας για την ελληνική πραγματικότητα η μέθοδος που εφαρμόζεται από την ιατρική ομάδα μας έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, είναι αποδεκτή ακόμα και σε παιδιά, δεν έχει καμιά ιατρική επιπλοκή, είναι ανώδυνη, προσφέρει συναισθηματική ευεξία, δίνει μια νότα αισιοδοξίας και πληρότητας. Αντιμετωπίζουμε περιστατικά που αφορούν είτε μικρό αριθμό απώλειας κιλών, είτε χρόνιας παχυσαρκίας και βουλιμίας. Η εμπειρία κέντρων παχυσαρκίας του εξωτερικού είναι ότι η μέθοδος εφαρμόζεται σε διατροφικά δύστροπους ασθενείς που αδυνατούν να τηρήσουν ένα σταθερό και υγιεινό τρόπο απώλειας βάρους. Βασική προυπόθεση για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας είναι να εκτελείται από ιατρούς με αποδεδειγμένη και πιστοποιημένη γνώση της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής και συγκεκριμένα του ωτοβελονισμού.