Διακοπή Καπνίσματος

Ο ωτοβελονισμός είναι η πιο αποτελεσματική και εύκολη μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος

Με ποιο τρόπο δρα ο βελονισμός; Ο ωτοβελονισμός προάγει την απελευθέρωση ενδορφινών (ενδογενείς ουσίες με χαλαρωτική και αναλγητική δράση). Οι ουσίες αυτές μεταφέρονται με την κυκλοφορία του άιματος, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και τα νευρικά κύτταρα σε ειδικούς νευρώνες του εγκεφάλου, όπου μιμούνται τη δράση της νικοτίνης, συμπηρώνοντας το κενό που δημιουργείται από την έλλειψή της.  Η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος επηρεάζει το  Νευρικό σύστημα. Λίγες ώρες μετά το τσιγάρο, ο καπνιστής παρουσιάζει συμπτώματα έλλειψης νικοτίνης, όπως εκνευρισμό, μειωμένη συγκέντρωση, κακή διάθεση, κεφαλαλγία, κόπωση κ.α. Οι ενδορφίνες που παράγονται με τη βοήθεια του βελονισμού, μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων αυτών και ανακουφίζουν τον καπνιστή αό την ψυχική πίεση και το άγχος. Με την πρώτη κιόλας συνδρία του ωτοβελονισμού:?

  • Μειώνεται η επιθυμία για κάπνισμα
  • Μειώνεται το σύνδρομο στέρησης
  • Αρχίζει να προκαλείται μια απέχθεια για τον καπνό

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται; Συνήθως χρειάζονται περίπου 2-5 συνεδρίες ( εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, την ψυχική και σωματική του κατάσταση και το περιβάλλον στο οποίο ζει και εργάζεται). Αν όμως ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα ( ημέρες ή μήνες ) ο πρώην καπνιστής νιώσει την επιθυμία να καπνίσει, συνιστάται να κάνει ακόμη 1-2 συνεδρίες βελονισμού.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας; Τα ποσοστά επιτυχίας είναι περίπου 70%. Από αυτούς το 20% θα υποτροπιάσει το πρώτο εξάμηνο και ένα επιπλέον 10% μέσα στον πρώτο χρόνο. Μετά τον ενάμιση χρόνο η πιθανότητα υποτροπής είναι ελάχιστη. Τα ποσοστά αποτυχίας και υποτροπής οφείλονται στο γεγονός ότι ο ωτοβελονισμός βοηθάει όσους έχουν πραγματικά τη διάθεση να κόψουν το κάπνισμα και όχι όσους έστω και υποσυνείδητα ανταγωνίζονται τη μέθοδο και δεν έχουν κατά βάθος σκοπό να αλλάξουν συνήθειες.

Υπάρχουν παρενέργειες; Οι νανοβελόνες που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένες, μιας χρήσεως και δεν υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης. Η τοποθέτησή τους είναι ανώδυνη.

Γιατί πολλοί άνθρωποι παχαίνουν όταν κόβουν το τσιγάρο; Παρότι δεν είναι κανόνας, συμβαίνει συχνά για τους εξής λόγους:

  1. Η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο είναι ουσία ανορεξιογόνος. Όταν λοιπόν μειώνεται η λήψη νικοτίνης, αυξάνεται λίγο η όρεξη για φαγητό
  2. Το κάπνισμα αυξάνει το μεταβολισμό. Ο καπνιστής καίει περίπου 200 θερμίδες για κάθε πακέτο τσιγάρα που καπνίζει. Όταν κόψει το κάπνισμα πρέπει να μειώσει λίγο το φαγητό ή να κινείται περισσότερο για να μην πάρει βάρος.
  3. Η αμηχανία και η συνήθεια να είναι απασχολημένα τα χέρια, οδηγεί σε συχνή κατανάλωση φαγητού κυρίως γλυκών και λιπαρών τροφών.

Ο καπνιστής που είναι ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος και προσέξει κατά τη διάρκεια της απεξάρτησης, δε θα παχύνει. Αν πάλι δεν τα καταφέρει και πάρει βάρος, μπορεί σε δεύτερο χρόνο με κάποιες συνεδρίες ωτοβελονισμού να το αντιμετωπίσει.